Tuğla
Killi toprak veya balçık ile kum karıştırılarak meydana getirilen hamur (gerektiğinde öğütülmüş kiremit ve tuğla tozu katılarak) tuğla ve kiremit üretiminde, hammadde olarak kullanılır. En uygun hammadde püskürük kayaların ayrışması sonucu oluşan, yüzey killeridir. Ülkemizde de ise bol miktarda bulunmaktadır.
Tarihi
Tuğlanın tarihi M.Ö.4. y.y. kadar dayanmaktadır. Kil ve suyun karıştırılıp ateş ile beraberliği ile meydana gelmiştir. Tuğla tarihte imalatı yapılan ilk inşaat malzemesidir. Babil kulesi ise bunlardan birisidir. Tuğla boyutlarında ilk standart Romalılar tarafından getirilmiştir. Ticaret alanında da ihracatı ilk yapmaya başlayan Uygarlıktır. Tuğlanın kalınlığı nedeniyle kurumada olan problemleri çözmeye çalışmışlar ve bu konuda ilk araştırma yapmışlardır.
Dünyada “insan yapımı en büyük bina” olan Çin Seddi tuğla açısından ilginç bir hikâyeye sahiptir. M.Ö. 9. yüzyılda Orta Çin krallıklarını, kuzeydeki etnik grupların saldırılarından korumak için yapılan Çin Seddi yaklaşık 6400 km. idi. İlk yapım sırasında duvarlarda pişmemiş kil tabletler kullanıldı. Dayanıklı bir malzeme olmasına rağmen uzun yıllara ve çetin doğa şartlarına dayanamadı ve seddin bazı yerlerinde tahribatlar oluştu. Çinli zamanın mühendisleri yeni bir malzeme bulmalıydılar ve çömlekçilikten esinlenerek kil tabletleri pişirmeyi denediler. 800-900 C’ derecelere çıktıklarında muhteşem mukavemete sahip bir malzeme elde ettiler oda Pişmiş Tuğlaydı gün bu gündür Çin seddinde bulunan 3 milyar adet tuğla tüm doğanın acımasızlığı karşısında dimdik ayakta duruyor.
Hammaddenin Hazırlanması
Tuğla üretiminde kullanılan killer doğada genellikle rutubetli plastik kıvamda bazen kuru ve toz haline getirilebilir bir şekilde bazen ise kaya olarak bulunur ve çıkartılır. Üretim tesisine gelen kil gerek boyut ve gerekse bileşim olarak uygun özelliklere sahip olması için hammaddenin işlenebilirlik özelliği kazanması için önce öğütme işlemi yapılmalıdır.
Yapılarımız için hangi Tuğlaları seçmeliyiz?
- Sağlam bir yapı için öncelikle yapımızı taşıyacak sistemin belirlenmesi gerekir.
- Yapımızı taşıyıcı kolonlar taşıyacak; yani yapımızın yükü kolonlar üzerinde olacaksa Yatay Delikli ( TSE 4563 ) ve Düşey Delikli ( TSE 4377 ) tuğla kullanabilirsiniz. Eğer binamızın yükünü bina dışındaki duvarlar taşıyacaksa (TSE 705 )’e uygun tuğla kullanılmalıdır.
- Tuğlanın ağırlığı da önemlidir. Eğer binamız yüksek bir bina olacaksa yükseklik arttıkça daha hafif tuğlalar kullanmak gerekir.
- Binanın yapılacağı bölgenin iklim koşulları da tuğla seçiminde etkendir. Isı yalıtımı projesi olan yapılarda bu durum dikkate alınmıştır. Ancak ısı yalıtımı projesi yok ise o zaman (TSE 4377) standartlarına uygun izolasyon tuğlası ile ısı yalıtımı yapabilirsiniz. Böylece hesaplı ve kolay ısı yalıtımı yapmanız mümkündür.
- Yapımızın kat sayısı 7′den fazla ise bu durumda birim ağırlığı az olan (TS 4563) standartlarına uygun yatay delikli hafif tuğlayı tercih etmelisiniz.
- Yapımızın kat sayısı 3-7 kat arasında ise (TSE 4377) standartlarına uygun düşey delikli hafif tuğla tercih edebilirsiniz.
- Tuğla seçiminde yapının inşa edileceği bölgede önemli unsurlardandır. Deprem bölgesi içinde olan yapılar için taşıyıcı özelliği olan tuğlalar tercih edilmelidir. Depremden etkilenmemek için yapılarınızın yüksekliği az olmalı 2 veya 3 kat yüksekliğinde olan binalar idealdir.
- Kat döşemelerinde Asmolen tuğlalar ideal ses ve ısı izolasyonu sağlar. Yapınızın az katlı veya çok katlı olması, döşeme betonun kalınlığına göre Asmolen tuğla kullanmanız gerekir.
Tuğla Çeşitleri:
1.İmalat şekillerine göre
2.Yapım yöntemlerine göre,
3.Boyutlarına göre,
4.Delik durumlarına göre,
5.Basınç dayanımlarına göre.
Blok Tuğlalar
Straforlu Tuğlalar
Günümüzde şehir yaşamının gürültüsü ve karmaşası insanları daha sessiz ve daha sağlıklı ortamlarda yaşamaya itmektedir. Örülen duvar içlerinde tam bir boşluksuz katman oluşturmakta ve duvardaki enerji kayıpları en aza indirilmektedir. Ayrıca duvar içinde oluşan styropor katmanı birleştirici malzemenin ısı köprüsü oluşturmasını engellemektedir. Buda;
– Daha az enerji,
– Daha az kirlilik,
-Daha çok tasarruf demektir. Bu 3 Özellik İnşaat sektörü için vazgeçilmez olmaktadır.
Taşıyıcı Tuğlalar
Yığma Tuğla
Geçmeli İzo Tuğlalar
Döşeme Asmolenleri
Tuğla ile örülen kubbelerde kışın hiçbir zaman terleme olmaz, çünkü tuğladaki hava boşlukları en iyi izolasyon hava yastığıdır. Ayrıca istenmeyen ve hoş olmayan sesleri bünyesinde absorbe edip, net bir ses sedası verir.
Kubbe Uygulaması
Döşeme Asmolenleri
Asmolen Dolgu Döşeme Tuğlası
Kulaklı döşeme asmoleni
Baca Tuğlaları
Dekoratif Tuğlalar
Döşeme Tuğlaları
Kaplama Tuğlaları
Delik durumlarına göre:
Dolu tuğla,
Düşey delikli tuğla,
Seyrek delikli tuğla,
Az delikli tuğla,
Çok delikli tuğla,
Yatay delikli tuğla,
Basınç dayanımlarına göre:
Dolu Tuğlalar: Yoğunluğu 1.80 kg/dm3 dür. Basınç dayanımları ise, 80- 120 -200 kg/cm2 olmak
Üzere üç çeşittir.
Seyrek delikli tuğlalar: Yoğunluğu 1.40 kg/dm3 dür. Basınç dayanımlarına göre ise, 80- 120 -200 kgf/cm2 olmak üzere üç çeşittir.
Az delikli tuğlalar: Yoğunluğu 1.20 kg/dm3 dür. Basınç dayanımları ise, 60- 100 -150 kg/cm2 olmak üzere üç çeşittir.
Çok delikli tuğlalar: Yoğunluğu 1.00 kg/dm3 dür. Basınç dayanımları ise, 50 – 80 kg/cm2 olmak üzere iki çeşittir.
TUĞLA’NIN ÖZELLİKLERİ
Tuğlanın biçimi: dikdörtgenler prizması şeklinde olmalıdır. Tuğla yüzleri, düzgün ve köşeleri dik açılı olmalıdır.
Delikli tuğlalardaki delikler; tuğla yüzeylerine oldukça eşit aralıklarda ve simetrik olarak dağılması gereklidir.
Delikler; şaşırtmaca düzenlenerek, ısının akım yolu uzatılmak suretiyle, delikli tuğlaların ısı iletkenliği azaltılabilir
TUĞLADA ARANAN ÖZELLİKLER
- 1 saat suyun içinde bekleyen tuğla ağırlığının %20 sinden fazla su emmemelidir.
- 5 metre yükseklikten yere doğru bırakıldığında en fazla 2 parçaya ayrılmalıdır.
- Her bölgesine vurulduğu zaman Aynı tonda tiz bir sese sahip olmalıdır.
TUĞLA’NIN AVANTAJLARI
Nemden korur: Tuğlalar difüzyon yolu ile hava transferi yapar. % 20 oranındaki nemi kendi bünyesinde saklar ve kılcal yapısı sayesinde ortamdaki nemi alıp dışarı atmaktadır.
Doğal bir malzemedir: Tuğla duvar nemi ve ısıyı dengeler. Yapı malzemesi olarak Tuğla herhangi bir zehirli madde ve alerjik madde içermemektedir. Tamamen doğal bir üründür. Üretiminde sadece kil, çamur ve su kullanılmaktadır.
Uzun ömürlüdür: Yüksek mekanik sağlamlık ve kimyasal etkilere karşı dayanıklıdır. Bu sayede mükemmel dayanımı ve uzun ömrü garanti etmektedir.
Isı depolama özelliği: Tuğla yüksek oranda ısı depolama özelliğine sahiptir. Yüksek sıcaklıklarda ısıyı kendi bünyesinde depolamaktadır. Ortam sıcaklığı düştüğü zamanda, Tuğla bünyesinde depoladığı sıcaklığı zaman içerisinde ortama geri vermektedir.
Yangına dayanım yanmazlık: Pişirme esnasında yaklaşık olarak 1000ºC de pişmektedir, bu nedenle yangına dayanıklı bir malzeme olması ile birlikte, oluşabilecek yangın esnasında doğal bir malzeme olması sayesinde çevreye zehirli gaz vermemektedir.
Ekonomiktir: Tuğla binalar ekonomiktir. Yapısı tamamen doğal malzemelerden oluştuğu için ekonomiktir. Tuğla duvarın mükemmel set özelliği sayesinde ciddi enerji tasarrufu sağlamaktadır.
Comments are closed