Yapının Sınıflandırılması

Yapının Sınıflandırılması

Yapıları çeşitli özelliklerine göre çeşitli şekillerde sınıflandırmak mümkündür. Mesela; Mülkiyetlerine, zeminle ilişkilerine, inşa ediliş maksatlarına, inşa tarzlarına, inşa safhalarına, vb. genel anlamda üç çeşit sınıflandırma yapmak mümkündür.

  1. Yapım Teknikleri Açısından
  2. Malzeme Bakımından
  3. Sistem Bakımından

Yapım Teknikleri Açısından

1.1. Geleneksel Teknolojiler

Genel anlamda Yığma ve Betonarme gibi yerinde yaş döküme dayanan sistemler olarak tanımlanabilir. Bu teknolojide belli standartlara uyma zorunluluğu yoktur. Üretim yoğun insan gücü ve çok basit mekanik araçlar yardımıyla gerçekleştirilir.

Geleneksel sistem yapımla üretimi büyük ölçüde arttırmak mümkün değildir. Bu sistemde en fazla işçilik ve zaman kaybına yol açan işlemler; Kalıp, iskele yapılması, sıva, tesviye betonu yapılması gibi yan işlemlerdir.

1.2. Geliştirilmiş Geleneksel Teknolojiler

Genel anlamda, geleneksel yapıda malzeme, işçilik ve zaman kaybına yol açan işlemleri, geliştirilen yöntemler yardımıyla en aza indiren teknolojilerdir.

Bu işlemler bütün bölümlerde görülmemekle beraber genellikle gelenek­sel yapımlarda en fazla işgücü, malzeme ve zaman kaybına yol açan döşeme elemanları yapımı üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Özellikle döşemelerde nokta kaynaklı hasır- çelik kullanılmakta, böylece şantiyelerde hazırlanan betonarme demirlerine nispeten ehem­miyetli bir ekonomi elde edilmektedir. (Demir miktarından % 40, işçilikten % 70, toplam maliyetten % 20) ayrıca zaman­dan tasarruf önemli olmaktadır. Duvar yapımında hafif ve büyük elemanların kul­lanılması da işçilik ve harç kullanımı açısından ekonomik olmakta aynı zamanda yapının ağırlığını da azaltmaktadır.

1.3. Yarı Endüstrileşmiş Teknolojiler

Genel anlamda, yerinde yaş dökümle elde edilen taşıyıcı strükfür ile prefabrike ola­rak imal edilen yapı elemanlarının (cephe elemanı, parapet, korkuluk, pano, merdiven v.b) müşterek kullanıldığı yapı teknolojisi olarak bilinir. Bu sınıfa giren teknolojilerin en karakteristik olanı, çelik kalıpla elemanların kullanıldığı TÜNEL-KALIP sistemidir. Daha ziyade toplu konut üretiminde kullanılmakta zamandan büyük ölçüde tasarruf elde edilebilmektedir.

1.4. Endüstrileşmiş Teknolojiler

Merkezi ve sabit bir fabrikada ve inşai elemanların makinelerle imali ve şantiyede yapılacak işin yalnız basit montaj ve        birleştirmelere dayandırıldığı bir sistem olup tek­rarlama karakterine göre üretim yapan bir yöntemdir.

Bu yapım sistemleri, yüksek teknoloji ve endüstrileşmiş üretim gereçlerinin bir ara­da kullanılmaları ile oluşan ve günümüzde sanayide gelişmiş ülkelerin yoğun olarak kullandıkları yapım sistemidir.

Malzeme Bakımdan

 

  1.  Kerpiç yapılar,
  2. Ahşap yapılar,
  3. Hımış yapılar,
  4. Yan kâgir yapılar,
  5. Kâgir yapılar,
  6. Betonarme yapılar,
  7. Çelik yapılar.

 

Sistem Bakımından

 

  • Yığma Yapılar:

Yapıdaki yüklerin duvarlar vasıtası ile zemine geçirilmesi sis­temidir. Bu yapılar, düşey elemanları (duvarları), yapının sabit yüklerini (çatı ve döşemeler-eğimli ve yatay elemanlar) ile hareketli yüklerini (insan ve eşya yükleri) taşırlar. Bu yapılarda düşey elemanlar olan duvarlar devamlılık gösterir.

  •  Karkas Yapılar:

Sabit ve hareketli yüklerin belirli noktalarda toplanarak kolon­lar vasıtası ile temele indirilmesi sistemidir. Bu yapılarda duvarlar taşıyıcı değil sadece bölme vazifesi görürler. Karkas yapılar, ahşap, çelik, betonarmeden olur.

Comments are closed