Yapı ve Ekonomi
En iyi yapı, yaşamı boyunca toplam en ucuz maliyetleri ve kendisi için kurulmuş, öngörülmüş fonksiyonel kıstasları sağlayandır.
Fonksiyonel kıstaslara aşağıdakileri sayabiliriz:
- Taşıma gücü
- Eğilme ve deplasman
- Isı ve ses yalıtım
- Estetik
- Genişleme imkânları
- Tadilat imkânı vs.
Bir projeci esas olarak; (bina işi için)
Temeller (toprak/kazı işleri dâhil) (hesap/çizim)
Taşıyıcı elemanlar (hesap/çizim)
Çatı işlerini üstlenir. (hesap/çizim)
Yapımcı ise bahsi geçen işlerin yapımını üstlenir.
İnşaat bir yatırım sektörüdür. Sektörün ürettiği sonuç ürünü, ürünün kendisi için değil, üreteceği mal ve hizmetler (konut, eğitim, sağlık, vb.) için inşa edilmektedir. Üretilen sonuç ürünleri çok uzun bir ekonomik ömre (50–100 yıl) sahiptir.
Yeni inşaat bir yatırımdır ve inşaat endüstrisine olan talep yatırımın özelliklerince etkilenmektedir. Bir yatırım aracının ana özellikleri uzun ekonomik ömrü ile satın alana getirisine karşılık çok yüksek maliyetinin olmasıdır.
İnşaat sektörü bir çarpan (multiplier) görevi görmekte ve bu özelliği nedeniyle inşaat sektörünün ekonomiyi regüle etmesi (düzenlemesi) için kullanıldığını izah etmektedir. Mesela yeni bir inşaat yatırımının etkilerini ekonomide şöyle izah edebiliriz:
- Yeni bir bina inşaatı onu inşa edenlere maaş/yevmiye kazandırır.
- Maaş/yevmiye (para) kazandırma olayı para kazananların harcama yapmasını yaratır.
- Bu harcama yapma eylemi ise tüketim malları üreticilerinin ürettikleri malların satılmasını ve kâr elde etmelerini doğuracaktır.
Yatırımı teşvik eden etmenler (faktörler) endüstri talebine etki edecek olan en önemli faktörlerdir. Böyle bir talebin zamanlaması herhangi bir yatırım aracının ne zaman piyasaya sunulacağı kararını verecek olan yatırımcının kararına bağlıdır. Yatırımcılar piyasayı iyi takip ederek ve ekonomideki dalgalanmaları da dikkate alarak hareket etmek mecburiyetindedirler.
İnşaat prosesi karmaşık bir proses olup birçok tarafı içermektedir. Bunlar işverenler, tasarımcılar, yükleniciler ve alt-yükleniciler ile inşaat malzemeleri üretici ve tedarikçileridir. Piyasa ekonomisinde, inşaat prosesindeki taraflar bağımsız kişi veya organizasyonlardır. Bu nedenle, prosesteki taraflar arasındaki karmaşık ilişkileri yönetebilmek için aralarında hukuki ilişkiler kurmaları gerekmektedir.
Diğer önemli bir husus tüm yapım prosesinin yönetilmesidir. Her geçen gün inşaat prosesi daha karmaşık bir hal almakta ve prosesteki tarafların bütünleşik yönetilmesi daha da zorlaşmaktadır. İnşaat prosesinin çok yönetim yoğun bir proses olduğu aşikârdır.
Comments are closed