Sıvalar

Sıvalar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sıva, uyguladığınız yüzeyin düzgün görünmesini sağlayan ve yapıdaki malzemeleri kapatan koruyucu bir katmandır. Üstelik, yapının iç ve dış cephelerini dışarıdan gelebilecek olumsuz etkilere karşı da korur. Genellikle su ve rutubet geçişini önleyen sıvaları, bozuk yüzeyleri düzeltmek için kullanırız. Binanın taşıyıcı elemanlarını son aşamaya getirmek için farklı tür ve özellikteki sıvaları tercih ederiz.

Sıva, estetik açıdan istediğiniz görüntüyü elde etmenize yardımcı olur. Aynı zamanda taşıyıcı elemanlarda ve yüzeylerde istediğiniz düzlüğü sağlar. Ayrıca, ısıyı korur ve betonarme elemanlarını güvende tutar. Sıva seçimi yaparken iyi aderans, yüzeye kolay uygulanabilirlik, dayanıklılık ve geçirmezlik gibi özelliklere özellikle dikkat etmelisiniz.

Sıvaların Genel Özellikleri

Sıvalar, uygulandıkları yüzeylere güçlü bir şekilde yapışır. Yüzeyi iç ve dış etkenlerden korurken, aynı zamanda kendi yapısında bulunan fiziksel ve kimyasal özelliklerden de koruma sağlar. Sıvaların yüzeyi, gelen suyu içeri almaması için kaygan olmalıdır.

Sıcaklık değişimlerinde duvarlarda çatlaklar oluşmaması için sıvalar genleşme ve büzülme gibi hareketler yapmamalıdır. Dahası, sıvalar yüzeye yapacağınız boyanın rengini bozmaması için duvarlarda yeterli nem ve hava sirkülasyonunu sağlayacak kadar gözenekli olmalıdır. Ayrıca, hacim değişikliklerinden kaynaklanabilecek çatlamalara karşı esneklik ve dayanıklılık da büyük önem taşır.

Yapılarda, projelerin detaylarına göre yer yer 10 cm’yi bulan sıva kalınlıkları görürüz. Sıvalar taşıyıcı özellikler barındırmadığından, fazla kullanıldıklarında yapıdaki ölü yükü artırabilirler. Çimento bağlayıcılı sıvaları plastik kıvamda yüzeye uygulamalı ve bu plastik kıvamı korumalıdırlar.

Sıva Çeşitleri

Sıva, yapıların dış ve iç yüzeylerini düzleştirmek, düzgün bir yüzey elde etmek ve duvarları boyamaya veya kaplamaya hazırlamak için kullandığımız bir inşaat işlemidir. Farklı ihtiyaçlara ve estetik tercihlere göre çeşitli sıva türleri bulunur. İşte bazı yaygın sıva çeşitleri:

  • İç Sıva:

Duvar, kolon, merdiven ve tavan gibi yapı bölümlerinin iç kısımlarına uyguladığımız bu sıva çeşidi, yüzeyi boyama işlemine hazırlar. Bu sıva çeşidi, yapıya estetik bir görünüm kazandırmak için birebirdir.

  • Dış Sıva:

Dış cepheye uyguladığımız ve yüzeyi kaplamaya hazır hale getiren sıva çeşididir. Genellikle duvar gibi düşey yüzeylerde kullanırız.

  • Kaba Sıva:

3 mm’lik elekten geçen kum, su ve bağlayıcı malzeme ile hazırladığımız bir sıva çeşididir. Kaba sıva yı 2 tabaka halinde yüzeye uygularız. İlk tabaka, normal harca göre daha sıvı olur ve serpme şeklinde yüzeye uygulanır. İkinci tabakanın ise daha sıvı bir halde olması gerekir. İlk tabakanın uygulanmasının ardından mastar adı verilen malzeme ile sıvanın fazlalıklarını alırız. Bu işleme mastar çekme adını veririz. Kalınlığı 2-3 cm’yi geçmemelidir.

  • İnce Sıva:

Kaba sıva gibi kum, su ve bağlayıcı malzemeden oluşan ve kalınlığı 5 mm’yi geçmeyen bir sıva çeşididir. Kaba sıva tamamen kuruduktan sonra ince sıva uygulaması yaparız. İnce sıvanın amacı, kalan boşlukları tamamlamaktır. İnce sıva yapmadan önce ortam koşullarına bağlı olarak yüzeyi ıslatmamız gerekebilir. Uygulanan sıva istediğimiz kıvama geldikten sonra mala ile perdahlama işlemi yaparız.

  • Rabitz Sıva:

Çoğunlukla duvar ve tavanlara uyguladığımız bu sıva yönteminde, tel levhaları en 1,5 cm, boy 2,5 cm olacak şekilde üst üste dizeriz. Tellerin uç kısımlarını mesnetin üzerine sıkıştırırız. Rabitz sıva uyguladığımız bölgeyi mastar yardımı ile ayırır ve gerekli bağlantıları sağlarız. Rabitz sıva uygulamasını üç tabaka halinde gerçekleştiririz.

  • Bağdadi Sıva:

Ahşap yüzeylere uyguladığımız ve adını uygulamasında kullandığımız çıtalardan alan bir sıva çeşididir. Yapının tesisat işlemlerini tamamladıktan sonra ahşap iskelet üzerine 1,5×2,5 cm boyutlarında bağdadi çıtaları 3 cm aralıklarla yerleştiririz. Bağdadi sıva işlemini üç tabakadan oluştururuz.

  • Alçı Sıvalar:

Alçı kullanarak yaptığımız bir sıva çeşididir. Bu işlem sırasında alçının içerisine su katmamalıyız. Alçı sıvanın yapısı bozulmaması için su miktarı alçının %80’ini geçmemelidir. 5-7 mm arasında kaba sıva üzerine uygularız. Su ve rutubete dayanıksız olan alçı sıva yı, daha çok iç cephelerde tercih ederiz.

  • Püskürtme Sıva:

Makina ile yaptığımız ve 3 mm kalınlığı geçmeyen bir sıva çeşididir. Püskürtme sıvaları genellikle estetik bir görünüm için tercih ederiz.


Sıva, inşaat ve dekorasyon alanında önemli bir rol oynar. Yapıların estetik görünümünü, dayanıklılığını ve işlevselliğini artırmak için sıva kullanırız. İhtiyaçlara ve mekân özelliklerine göre farklı sıva türleri tercih ederiz. Örneğin, ince sıva, alçı sıva, dış cephe sıvası ve mineral sıva gibi çeşitleri farklı alanlarda değerlendiririz. Doğru sıva seçimi, yapıların uzun ömürlü olmasını ve iç ve dış mekanların estetik görünümünün artmasını doğrudan etkiler. Hangi sıva çeşidinin hangi alanlarda en iyi sonucu vereceğini ise uzmanlar belirler. Dolayısıyla, bu çeşitli sıva seçenekleri, inşaat ve dekorasyon projelerinde estetik ve fonksiyonelliği bir araya getiren önemli bir bileşendir.

Comments are closed