Projelerin Hazırlanması
Yapının yapılacağı arazi tespit edilip arazide zemin etüdü yapıldıktan sonraki safha projelerin hazırlanması işidir. Projelerde verilen bilgilerin tümü bir yapıda bir araya getirileceğinden projelerin birbirleriyle uyumlu ve koordineli olarak hazırlanması gerekmektedir. Proje tanımlamaları şu şekildedir;
Ön proje
Belli bir yapının kesin ihtiyaç programına göre; gerekli arazi ve zemin araştırmaları yapılmadan, bilgilerin halihazır haritalardan alındığı, çevresel etki değerlendirme ve fizibilite raporları dahil elde edilen verilere dayanılarak hazırlanan plân, kesit, görünüş ve profillerin belirtildiği bir veya birkaç çözümü içeren projedir
Kesin proje
Belli bir yapının onaylanmış ön projesine göre; mümkün olan arazi ve zemin araştırmaları yapılmış olan, yapı elemanlarının ölçülendirilip boyutlandırıldığı, inşaat sistem ve gereçleri ile teknik özelliklerinin belirtildiği projedir.
Uygulama projesi
Belli bir yapının onaylanmış kesin projesine göre yapının her türlü ayrıntısının belirtildiği projedir. Uygulama projeleri şunlardan oluşur;
a)Mimari projeler:
İnsanların yaşamını kolaylaştırmak ve çeşitli eylemlerini sürdürebilmeleri için gerekli yapı veya yapı topluluklarının, iç ve dış mekanların estetik ve işlevsel gereksinimlerini teknik ve yönetsel zorunluluklarla bağdaştırarak, bilim, çevre, kültür ve sanat değerlerini geliştiren ve en ekonomik çözümleri içeren tasarım projeleridir.
Mimari kapsamda hazırlanacak projeler:
- Mimari kat planları
- Mimarlı detay planları
- Cephe Sistem kesitleri
- Mimari kesitler
- Mimari görünüşler (Ön- Arka- Sağ- Sol )
- Asma tavan planları
- Islak hacim detayları
- Döşeme planları
- Merdiven detayları
- Doğrama sistem detayları
- Ahşap kapı ve dolap detayları
- Çatı planı ve detayı
b)Statik projeler:
Mimari projeye uygun olarak, inşaat mühendisleri tarafından hazırlanır. Taşıyıcı sistemi ile kullanılacak malzemenin mühendislik özellikleri belirlenir. Ölçekleri yapının büyüklüğüne ve özelliğine göre belirlenen betonarme, yığma, çelik v.b. yapıların türlerine göre taşıyıcı sistemlerini gösteren, bodrum kat dahil tüm kat planları, çatı planları, bunların kesitleri, detayları ve hesaplarıdır. Taşıyıcı sistemin düşey ve yatay elemanları açık olarak belirtilerek ve sistem şemaları verilmek suretiyle gösterilir. Temel yükleri hesaplanarak zemin bilgilerine göre temel sistemi (Münferit, mütemadi, radye, kazık, ve benzeri) belirlenir. Bu hesaplarda zeminin fiziksel parametreleri, zemin-temel-yapı etkileşimi ve temel tasarımının belirlenmesinde, mühendislik hizmetleri içeren standartlara ve bakanlıkça yayımlanan “Zemin ve Temel Etüdü Raporlarının hazırlanmasına İlişkin Esaslar”a uyulur.
Statik kapsamda hazırlanacak projeler:
- Temel kalıp planları
- Temel donatı planları
- Temel zımbalama donatı planları
- Kiriş donatı planları
- Katların döşeme kalıp planları
- Katların döşeme donatı planları
- Merdiven planları
- Kolon, perde boy açılımları
- Kolon aplikasyon projeleri
c)Mekanik projeler:
Bu projelerde makine mühendisliği hizmetleri ile ilgili tesisat sistemleri hakkında gerekli çalışmalar yapılır. Mimari projeler üzerinde sistemlerin cihaz yerleşimleri şematik olarak gösterilir.
Mekanik kapsamda hazırlanacak projeler:
- Sıhhi tesisat projesi
- Isı yalıtım hesabı
- Havalandırma Projesi
- Yangın tesisat projesi
- Isıtma ve Soğutma projesi (Kalorifer- Fancoil- Brülör projeleri)
- Otomatik kontrol projesi
- Doğalgaz projesi
- Medikalgaz projesi
- Mutfak tesisat projesi
- Çamaşır odası tesisat projesi
d)Elektrik projeleri:
Bu projelerde, elektrik mühendisliği hizmetleri ile ilgili elektrik sistemleri hakkında gerekli çalışmalar yapılır. Mimari projeler üzerinde, trafo, jeneratör, pano ve tablo yerleri ile enerji besleme güzergahı ile cihaz yerleşimleri şematik olarak gösterilir.
Elektrik kapsamda hazırlanacak projeler:
- Aydınlatma tesisat projesi
- Priz tesisat projesi
- Kuvvet tesisat projesi
- Telefon – data- tv tesisat projesi
- Yangın algılama ve ihbar tesisatı projesi
- Müzik yayın anons ve kamera güvenlik tesisatı projesi
- Kablo kanal tesisat projesi
- Topraklama projesi
- Paratoner projesi
- Çevre aydınlatma projesi
- Seslendirme projesi
- Zayıf akım sistemleri kolon şemaları projesi
- Kuvvetli akım kolon şeması projesi
- OG tesisat projesi
- Asansör avan projesi
- Enerji getirme projesi
- Elektrik pano detay projesi
e)Peyzaj projeleri
Bu projelerde, açık ve yeşil alan peyzaj projeleri ile ilgili alanın yakın çevresi ile ilişkilendirilerek, alana ait veriler ve konular ele alınarak değerlendirilir. Yapısal malzeme ile özellikleri, bitki türlerinin nitelik ve niceliği korunması istenen mevcut yapısal ve bitkisel öğeler ele alınarak, uygulama ve bakıma yönelik teknik bilgiler, yöntemler, krokiler, şemalar ve perspektif görünüşler olarak gösterilir.
Peyzaj kapsamda hazırlanacak projeler:
- Yapısal peyzaj
- Bitkisel peyzaj
f)Altyapı projeleri
Saha tanzimi ile yol, su, kanalizasyon ve drenaj projeleri için rapor tanzim edilir. Bu raporda su ihtiyacının ne şekilde sağlanacağı, kanalizasyon tipi, deşarj imkanları, drenajın gerekli olup olmadığı ve ne şekilde yapılacağı belirtilir ve yol tipi hakkında bilgi verilir. Bu raporlardaki teknik bilgilere göre krokiler, şemalar ve perspektif görünüşler olarak gösterilir.
Altyapı kapsamda hazırlanacak projeler:
- Elektrik altyapı
- Mekanik altyapı
- Yol otopark projeleri
- Kanalizasyon projeleri
- Yağmur suyu projeleri
- İçme suyu projeleri
h)Aplikasyon ve plankote
Projelere altlik teskil etmek amaciyla arazinin topografik durumu ile birlikte tüm detaylari kapsayan haritalar (plankoteler) hazırlanır.
Harita plan ve ölçü belgelerinde bulunan bilgiler (aplikasyon) hazırlanır. (Örneğin;
İnşaattan önce bir yapının temelinin antiklinal ve kolon yerlerinin arsa üzerinde saptanarak işaretlenmesi.)
Mahal Listelerinin Hazırlanması
Mahal listesi hazırlanması; ön, kesin veya uygulama projelerine dayalı olarak, işin bünyesindeki imalat kalemlerinin adını ve yapılacağı yerleri gösteren ve yaklaşık maliyetin hazırlanmasına esas teşkil eden mahal listeleri hazırlanır. Hazırlanmış olan mimari, mekanik, elektrik, peyzaj projelerine uygun olarak aynı disiplinlerin mahal listeleri hazırlanacaktır.
Mimari mahal listeleri:
Mimari projelerdeki döşeme, duvar, tavan, doğrama, merdiven, dış cephe, çatı kaplamalarında kullanılacak malzemelerin her bir mahal için ayrı ayrı gösterildiği dokümanlardır. Mahal listelerinde gösterilen malzemeler projelerde gösterilenlerden farklı olmamalıdır.
Mekanik mahal listeleri:
Mekanik projelerde gösterilen imalatların her bir mahal için ayrı ayrı gösterildiği dokümanlardır. Mekanik kapsamda hazırlanan projelerin yine proje bazında ayrı ayrı mahal listeleri oluşturulacaktır.
Elektrik mahal listeleri:
Elektrik projelerinde gösterilen imalatların her bir mahal için ayrı ayrı gösterildiği dokümanlardır. Elektrik kapsamda hazırlanan projelerin yine proje bazında ayrı ayrı mahal listeleri oluşturulacaktır.
Peyzaj mahal listeleri:
Yapısal ve bitkisel peyzaj projelerinde gösterilen imalatların her bir mahal için ayrı ayrı gösterildiği dokümanlardır. Tüm bu mahal listeleri iki şekilde hazırlanabilir.
Birincisi Kullanılacak imalatlar alt alta sıralanır mahal isimleri üstte yan yana yazılır. Mahal ile imalat isminin kesiştiği yer işaretlenir.
İkincisi mahalin ismi yazılır. Mahalde kullanılacak tüm imalatlar açıklanır. Tüm mahaller alt alta yazılarak devam edilir. Yaklaşık maliyet konusunda örneklerle ve ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.
Comments are closed