Plastik Kaplama

Plastik Kaplama

Yapılarda iç veya dış yüzeylere yalıtım ve estetik görünüm sağlama amacıyla PVC içerikli levhalar giydirilmesine PVC kaplama denir.

Çeşitleri

PVC kaplama iç ve dış mekân kaplaması şeklinde genel olarak iki ana bölümde incelenmektedir. İki ana bölümde incelenmesindeki ana neden iç ve dış mekânlardaki malzemelerin maruz olduğu yıpratıcı etkilerdir. İç ve dış mekânlarda kullanılacak PVC malzemeleri şekil ve dayanıklılık itibari ile birbirinden farklılık gösterir. İç mekânlarda PVC kaplamaları ise tavan, duvar ve yer kaplamaları şeklinde üç gurupta incelenir. İç kaplama malzemeleri kullanılacak yere göre değişik şekil ve dayanımda üretilir. Bu özel üretime ana etken farklı aşınma ve darbe etkisidir.

Özellikleri

PVC kaplamaların özellikleri aşağıda sıralanmıştır:

  • Çevre koşullarından gelecek zararlı etkilere ve aşınmalara dayanıklıdır.
  • Son derece hijyeniktir, üzerinde bakteri barındırmaz.
  • Zengin renk ve model seçimine sahiptir.
  • Uygulaması kolay ve hızlı, temizliği pratik ve ekonomiktir.
  • Çevrecidir, yeniden işlenebilir ve yeni zemin kaplamalarının üretiminde kullanılabilir.
  • Hafiftir ve uzun süre bakım gerektirmez.

PVC Kaplama Elemanları

PVC kaplama malzemelerini taşıyan alt karkas, yüzey kaplama malzemesi ile köşe dönüş ve bitiş kapama malzemelerinin tamamı PVC kaplama elemanları olarak ele alınmaktadır.

Çeşitleri

PVC kaplama elemanları uygulama sırasına göre çeşitleri verilmiştir.

Taşıyıcı Karkaslar

Duvara bağlanarak PVC kaplama elemanlarının üzerine bağlanmasına olanak sağlayan, 2×3, 2×4 ve 2x5cm kesitindeki 2 ve 3. sınıf ahşap malzemelerdir. Ahşap malzemenin yanı sıra özel olarak üretilmiş metal ve plastik malzemelerde kullanılmaktadır.

Yalıtım malzemesinin duvar üzerindeki çıkıntıdan ötürü lambri yüzey düzgünlüğünün bozulmasını engellemek için karkas çıtası kalınlığı yalıtım malzemesi kalınlığından 3-4 mm

daha kalın olmalıdır.

Yalıtım Malzemeleri

Poliüretan köpük çeşitleri ve cam elyafı PVC kaplamaları imalatında kullanılan yalıtım malzemeleridir.

PVC Lambri

Farklı renklerde üretilen lambri profilleri, estetik bir görünüm sağlar. Lambri profilleri üç farklı ende; 100 mm’lik özel form, 125 mm ve 200 mm ölçülerinde üretilmektedir. Su ve rutubetten etkilenmeyen yapısı, kolayca temizlenebilmesi ve montaj kolaylığı, PVC lambri profillerinin sağladığı avantajlardandır.

Mekânlarda ahşabın nostaljik sıcaklığını yaşatmak için değişik renk ve desenlerde lamine kaplı lambriler kullanılmaktadır.

Köşe Dönüş Profilleri

Kaplama alanında iç ve dışbükey dönüşlerin kolayca yapılmasına ve düzgün bir geçiş elde edilmesine olanak sağlar. Lambri tahtaları döşenmeden köşe dönüş profilleri uygun boyda kesilerek yerlerine monte edilir. Köşelerde lambri kenarı köşe profillerindeki “U” kanallarının içinde yerleştirilerek lambri montajı yapılır. Genelde beyaz renkli, bunun dışında ahşap desenli PVC kaplı olarak üretilir.

Kenar Kapama Profilleri

Lambri bitişlerindeki açıklıkları kapayarak çirkin görüntüyü ortadan kaldırmak için üretilmiş profillerdir. “U” ve “L” kesitli profiller lambrinin çerçeve içine alınmış düzgün kenar bitişli görüntü alınmasına olanak sağlar. “U” profilleri lambri döşenmeden, “L” profilleri ise lambri döşendikten sonra yerine monte edilir. Genelde beyaz renkli, bunun dışında ahşap desenli PVC kaplı olarak üretilir.

Pervaz ve Süpürgelikler

Pervaz, lambrilerin üst ve yan bitiş noktalarındaki açıklıkları kapamak, düzgün ve fonksiyonel bir bitiş sağlamak amacıyla üretilmiş profillerdir.

Taç pervaz, lambri üst pervazı daha zengin görüntü sağlayabilmek için taç şeklinde de üretilmiştir. Lambri kaplaması yapılmadan önce uygun yükseklikte ve yere paralel monte edilir. Genelde beyaz renkli, bunun dışında ahşap desenli PVC kaplı olarak üretilir.

Pencere ve kapı boşluğu pervazı, lambri kaplaması yapıldıktan sonra kapı ve pencere boşluklarında lambri yüzeyi ile doğrama kasası arasındaki boşluğu kapamak için “L” kesitli üretilmiştir. Lambri yüzeyine bindirilerek monte edilir. Genelde beyaz renkli, bunun dışında ahşap desenli PVC kaplı olarak üretilir.

Lambri alt bitişi 7-10 cm genişliğindeki süpürgelik ile yapılır. Süpürgelikler genelde lambri döşendikten sonra lambri üzerine bağlanır. Süpürgelikler lambri kaplamanın korunmasına yönelik, beyaz ve ahşap desenli üretilir.

PVC Kaplama Konstrüksiyonu

PVC kaplama konstrüksiyonu dış cephe, iç cephe ve tavan kaplamalarından oluşmaktadır.

Dış Cephe

Yalı baskı tekniği kullanılarak dış cephe kaplamaları yapılmaktadır. Dış cephelerde kullanılacak olan karkas alt malzemelerin, hava şartlarından etkilenmeyen, paslanmaz ve metal içerikli olmasına dikkat edilmelidir.

Uygulamada dış cephede kullanılan kaplama malzemesi siding adıyla anılmaktadır. Siding üretim ve imalat yapan firmaların adıyla piyasada yerini almıştır.

Kaplama yapılacak yere uygun yükseklikte ve güvenle çalışılabilecek iskele kurulduktan sonra zemin mastar kotu tespit edilerek uygulamaya aşağıdan başlanır. Alt karkas malzeme kullanılacak olan yalıtım gereçlerine göre 50 cm ara ile aşağıdan yukarıya doğru ızgara şeklinde duvar yüzeyine dübellenerek bağlanır. Izgara aralarına yalıtım malzemesi konduktan sonra PVC kaplama malzemesi yatay yönde aşağıdan başlanmak suretiyle yukarı yöne doğru döşenerek zımba telli, başlı çivi veya vidalama suretiyle

sabitlenir. Pencere, diğer boşluk kenarları ile saçaklar kapama ve alın profilleriyle kapatılır. Açık yerlere su girmemesi amacıyla kuru ve temiz bir şekilde silikon çekilerek kaplama işlemi tamamlanır.

İç Cephe

Bina iç cephelerinde duvar ve zemin kaplamaları PVC esaslı malzemelerle yapılabilmektedir. Duvar yüzeylerinde lambri, zeminlerde rulo levhalar kullanılmaktadır. Duvar ve tavan yüzeyleri için sağladığı avantajlar sebebiyle PVC esaslı lambriler kaplama malzemesi olarak sıkça kullanılmaya başlamıştır. Piyasada düz ve değişik desenli modelleri bulunmaktadır. Zeminlerde rulo hâlinde bulunan PVC kaplama malzemeleri düzgün bir zemin üzerine yapı kimyasalları ile yapıştırılmak suretiyle kullanılmaktadır.

PVC zemin kaplamaları:

Homojen PVC zemin kaplama malzemeleri
  • Genel mekânlar için homojen PVC zemin kaplama malzemeleri
  • Özel mekânlar için iletken (conductive) homojen PVC zemin kaplama malzemeleri
Heterojen PVC zemin kaplama malzemeleri
  • Kompakt yapıda heterojen PVC zemin kaplama malzemeleri
  • Akustik yapıda heterojen PVC zemin kaplama malzemeleri olarak ana gruplara ayrılabilir.

Tavan

Banyo, teras gibi ıslak hacimlerde tavan kaplaması olarak PVC lambri kaplamalar kullanılmaktadır. Alt karkas olarak paslanmaz, galvanizli U,C,T,L özel profiller ve aparatları kullanılmaktadır.

Yalıtım Yapılması

Özellikle dış cephe PVC kaplamalarda, yalıtım yapılması gereklidir. PVC kaplamaların alt karkasları arasında poliüretan köpük ve cam elyafı kullanılarak yalıtım yapılmaktadır. Döşenen cam yünü türü malzemeler zamanla aşağıya doğru yığılmakta ve kaplama malzemesinin şeklinin bozulmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle yalıtım malzemelerinin duvarlara dübelle mutlaka tutturulması gereklidir.

 

Comments are closed