Planın Zemine Uygulanması (Aplikasyon)

Planın Zemine Uygulanması (Aplikasyon)

Tanım: Binanın zemin etütleri yapılmış, temek türü tespit edilmiş ve mimari projeleri tamamlanmışsa sıra, binanın zemin üzerine oturtulmasına gelmiştir. Bu işleme planın zemine uygulanması ya da aplikasyonu diyoruz.

Önce –varsa- arsa üzerindeki malzeme, çöp, toprak yığını vb. fazlalıklar kaldırılarak zemin temizlenir. Gerekirse zemin greyder, dozer vb. makinelerle düzeltilir.

Köşe noktaları bilinen arsa üzerine aplikasyon yapılabilmesi için yapı hattının; yani yapının sokak ya da cadde çizgisinin bilinmesi gerekir. İmar durumuna uygun olarak düzenlenmiş olan vaziyet planındaki ölçülere göre, kadastro memurları tarafından sabit röperlerden yapılacak ölçmelerle, yapının bir köşesi ve yapı hattı, kazıklarla zemine tespit edilir.

Bu köşe noktası ve yapı hattı esas alınıp, diğer köşe noktaları da tespit edilerek, buralara kazıklar çakılır. Yeni doğrultuları bulmak ve bunlara gerekli dikleri çıkmak ya da belirli açılar yapan doğrultuları bulmak için, nivo gibi yatay taksimatlı tesviye aletleri kullanılır. Ancak, yalnızca dik inme ve çıkmalarda, pratik olması nedeniyle aynalı gönye kullanılır ya da Pisagor teoreminden yararlanılarak 3-4-5 kuralı uygulanabilir.

Resim 1- Vaziyet Planı ve Pisagor Teoremi

Bu kurala göre; örneğin boyu 12,00 m olan ve esnemeyen bir ip alınır. Üzerine ölçülerek, dik üçgenin kenar uzunlukları olan 3,00, 4,00 ve 5,00 m’ lik ölçüler sırasıyla işaretlenir. İp, bu işaretlerden gerdirilerek A,B ve C noktalarına bağlandığında, A noktasındaki açı dik olacaktır.

Yüzeyi düz olan arsalarda ölçme kolay yapılır; ancak eğimli arsalarda, kademeli ölçme yapmak gerekir.

Burada dikkat edilecek nokta; tüm ölçmelerin su düzeciyle kontrol edilerek, yatay durumda yapılmasıdır.

Doğrultular belirlendikten sonra bina planındaki ölçülerin, bu doğrultularda ve yatay ölçmelerle, 1/1 ölçeğinde zemine uygulanması gerekir. Bu uygulama da, ip iskelesi kurmakla mümkün olur.

Resim 2- Eğimli Arazide kademeli ölçme

Comments are closed