Kaba Sıva
Kaba sıva, düz sıvanın ilk tabakasını oluşturur. İnce sıvaya zemin hazırlamak, duvar yüzeyindeki hataları örtmek, yapı elemanlarını dış etkilere karşı korumak ve duvarın dayanımını artırmak amacıyla uygulanır. Ayrıca, su ve rutubet geçişini engelleyerek düzgün bir yüzey elde etmeye yardımcı olur. Ustalar, bu sıvayı doğrudan kâgir malzeme üzerine uygular.
Kaba Sıvanın Amaçları
-
Sıva yapılacak yüzeydeki bozuklukları gidererek düzgün bir yüzey elde etmek,
-
Farklı yüzeyleri ortak zemin hâline getirerek bütünlük sağlamak,
-
Yüzeyin mukavemetini artırmak,
-
Su ve rutubetin geçişini engellemek,
-
İnce sıvaya uygun bir altlık oluşturmak.
Makine ile Sıva Yapma
Sıva makineleri, kuru malzemeyi hazneye aldıktan sonra otomatik olarak su ekleyip karışımı hazırlar. Makine, su oranını ayarlayarak homojen bir sıva harcı üretir. Haznedeki harcı karıştırır ve kompresör yardımıyla gerekli basıncı oluşturur. Bu basınçla harcı hortumdan pompalar. Ustalar, hortumun ucundaki oynar başlığı kullanarak sıvayı yüzeye uygular.
Makine yaklaşık 200 kg ağırlığındadır. Elektrikle çalışır ve 15 metre yüksekliğe, 40 metre uzaklığa kadar sıva püskürtebilir. Dakikada ortalama 25 litre malzeme taşıma kapasitesi sunar.
Makineyle Sıva Yapmanın Amaçları
-
Homojen kıvamda sıva harcı elde etmek,
-
Püskürtme sayesinde daha iyi yapışma sağlamak,
-
İşçilik maliyetini en az %50 oranında azaltmak,
-
Karıştırma ve taşıma işlemlerine gerek bırakmamak,
-
Malzeme kaybını ortadan kaldırmak,
-
Çalışma alanını temiz tutmak,
-
Katkı maddelerini homojen karıştırmak,
-
Yüzey farklılıklarını ortadan kaldırmak,
-
Daha sağlam, ekonomik ve estetik bir sıva yüzeyi oluşturmak.
Sıvayı Düzeltme
Ustalar, sıva uygulamasından sonra yüzeyde düzeltme işlemini gerçekleştirir. Tavanda yatay, duvarda ise dikey düzeltme yaparak düzgünlük sağlar. Bu işlemi terazili mastarlar (anolar) yardımıyla yaparlar. Anoları, sıva öncesinde yüzeye, mastar uzunluğunu aşmayacak aralıklarla yerleştirirler. İlk hareketleri kısa ve çapraz şekilde uygularlar.
Tahta veya metal mastarları her zaman temiz kullanırlar. Hem kaba hem de ince sıva uygulamasında mastar ile düzeltme yaparlar. İnce sıvadan sonra, önce perdah malası ile, ardından süngerle son düzeltmeyi tamamlarlar.
Mastarlık (Ano-Ana)
Ustalar, sıvayı düzgün ve terazisinde yapmak için yüzeye mastarlık (ano veya ana) adı verilen kılavuzlar yerleştirir. Bu kılavuzlar sayesinde sıva kalınlığını kontrol altında tutarlar ve mastar çekmeyi kolaylaştırırlar.
Mastarlık Yapmanın Amaçları
-
Sıvayı şakulünde uygulamak,
-
Yüzeyi düzgün hâle getirmek,
-
Sıva kalınlığını eşit tutmak,
-
Mastar çekimini kolaylaştırmak,
-
Sıva uygulamasındaki hataları en aza indirmek.
Kaynak:
Milli Eğitim Bakanlığı(2013). İnşaat Teknolojisi. KABA SIVA. 04.03.2025 tarihinde http://mtod.mebnet.net/sites/default/files/Kaba%20S%C4%B1va.pdf adresinden alınmıştır.
Comments are closed