Blok veya Gazbeton Duvarlar

Blok veya Gazbeton Duvarlar

Yığma ya da karkas yapılarda isi ve ses yalıtımında hafif duvar olarak uygulanırlar. Çeşitli boyut, şekil ve gereçlerle imal edilen bu duvarların üç türü mevcuttur:

  1. Beton Briket Duvarlar
  2. Alçı Blok Duvarlar
  3. Gazbeton Duvarlar.

Beton Briket Duvarlar

Kum, çakıl, cüruf, bims (sünger taşı) tuğla ve kiremit kırıklarının çimento ve suyla harmanlanıp özel kalıplarda döverek kalıplanması sıkıştırılması (vibrasyonla) şeklinde imal edilirler. 1 m3 e 250 – 300 kg. çimento katılır. Hafif olmaları tercih edilir (yalıtım için). Aşağıda şekilleri verilen beton briketlerin boyutları:(6 x 11 x 23, 10 x 20 x 40, 20 x 20 x 40 ya da 20 x 30 x 40 cm.) olur. Beş yüzü kapalı, bir yüzü açık olarak imal edilen beton briketlerin et kalınlıkları 3.00 cm.den az olmamalı delik hacimleri toplamı da toplam briket hacminin ½ sini geçmemelidir. Aralarda bırakılan derzler yatayda 1.50 – 2.00 cm. düşeyde 1.00 – 1.50 cm. olmalıdır.

Resim 1- Biriket Duvar

Alçı Blok Duvarlar

Alçının belirli oranda suyla karıştırılıp kalıplanması ve kurutulması ile imal edilir. Aşağıda şekilleri verilen alçı blok duvarlar ya dolu gövdeli(delisiz) ya da boşluklu (delikli) olarak yapılır. Kalınlıkları 8, 10, 12 cm. ve diğer boyutları da 50 x 50 ; 50 x 66.6 cm. olmaktadır. Her üç blokla 1 m2 duvar örülebilmektedir. Su ve neme karşı hassas olan alçı blok duvarlar suyla temas eden yerlerde kullanılmamalıdır: işçilikleri kolay hafif oluşu ayrıca sıva gerektirmemesi testereyle kesilebilmesi ve az yer tutması diğer iyi taraflarıdır. Derz kalınlıkları 2.00 mm.yi geçmez, şaşırtmalı yerleştirilen alçı bloklar düz örgü olarak ve “alçı hamuruyla” yapıştırılarak örülür.

Yapıda kullanımı şöyledir: temizlenen zemin yüzeyi ıslatılıp ince bir alçı hamuru serilir. Üzerine 1-2 cm.lik esnek bant (styrophor) döşenir; bunun üzerine tekrar alçı hamuru serilip duvar örülür. Tavan ve duvar bağlantıları için alüminyum “T” profil köşebent ya da kartonpiyer yapılır. Kapı ve pencere kısımlarında önce kasa yerleştirilip sonra etrafına alçı hamuru dolgusu ve duvar örgüsü yapılır.

Alçı bölme bloklar, binanın  dış etkilerle karşı karşıya olmayan, iç mekanlarını bölmede kullanılır. Üretimde ana madde alçı olup gerektiğinde çeşitli katkı maddeleri ve pekiştirici lifli malzemeler ile anorganik veya organik agrega kullanılır. Duvar bağlantılarında maksimum verimin alınabilmesi için blokların  yüzeyleri karşılıklı olarak lamba ve zıvana diş bırakılmıştır.

Resim 2- Alçı Blok Duvarlar

Gazbeton Duvarlar

Kuvarsit, aleminyum tozu, çimento ve suyun karıştırılıp kalıplanması önce doğada kurutulması, sonra da yüksek basınçlı buharda sertleştirilmesi yoluyla imal edilen gazbeton duvarlar alışılmış marka ismiyle “YTONG” ile de anılmaktadır. Donatısız ya da demir donatılı olarak yapılabilen gazbetonlar ayni alçı duvarların özelliklerine sahiptirler; ses ve ısıya karşı yalıtımları daha iyidir.

Piyasada Ytong adıyla pazarlanan gaz beton blokları, inşaat tekniği bakımından üstün nitelikler taşıyan bir malzemedir. Silis ve kirecin gayet ince öğütülüp su ve alüminyum tozu ile karıştırılması sonucu, genleşerek oluşan kütle, istenilen ölçülerde kesilir ve (10-15) atmosfer basınç altında 180  ̊C doymuş buharla otoklavlar içerisinde sertleştirilir. Söz konusu kütlenin %70’inde, içleri az dolu (1-2) mm çapında boşluklar oluşur.

Gaz betonun 400 kg/cm3 yoğunlukta olanı 15 kg/cm2, 500 kg/cm3 yoğunlukta olanı 65 kg/cm2 basınç dayanımına sahiptir. Gaz beton bloklar, yanmayan bir malzeme olup el aletleri ile kolayca işlenir ve testere ile kesilebilir. Bu bloklar, teçhizatlı taşıyıcı elemanların yapımına uygun olup ahşaptan daha hafiftir.

Gaz betondan inşa edilen duvarlarda ısı  geçirme kat sayısı λ (lamda) işareti ile gösterilir ve λ= 0,08 Kcal/m ˚Ch kadardır. Bu değer kagir malzemelerde λ ≈ 1 Kcal/m ˚Ch olmaktadır.

Bünyesindeki gaz dolu boşlukların araları hidrosilikat duvarcıklarla ayrılmış bulunduğundan, su emme miktarı pek önemsizdir. Dolayısıyla rutubet tutmaz ve su geçirmez.

Genellikle şu üç şekilde imal edilirler:

  • Bölme Bloklar (7.50, 10.00, 12.50 cm. kalınlığında; 25.00, 50.00, 60.00 cm. yüksekliğinde ve 50.00, 60.00 cm. uzunluğunda olurlar. Derz kalınlıkları 1.00 cm. ara harcı ise 250 – 300 dozlu çimento olan bölme bloklar genellikle yük taşımayan yığma yapılar ve karkas yapı ayırıcı bölme duvarlarında kullanılır).
  • Lentolar (Yalnız boyları 1.00 – 1.25 m. arasında diğer boyutları bölme bloklardaki gibidir. Kapı ve pencere boşluklarını geçmek için yapılan lentolar çelik donatılı olarak da imal edilir ve montajda duvar üzerlerine en az 15.00 cm. binmelidir).
  • Gazbeton Levhalar (10-30 cm. kalınlığında, 50 cm. yüksekliğinde 1.00 m. İle 6.00 m. Arasında uzuluğa sahip levhalar yerine göre ‘’ Düşey Duvar Levhaları’’ ve ‘’ Yatay Duvar Levhaları’’ olarak ayrı ayrı imal edilmektedirler.)

Resim 3- Gaz Beton Duvar

 

 

Gaz Beton Blokların Çeşitleri

Gaz Beton Bölme Panoları

BG35 tipi gaz beton (ytong) ile imal edilen bölme panolarından yapılan duvarların satıhları o kadar düzgün olur ki sıva gerektirmez. Satıhlara doğrudan doğruya boya yapılması veya kağıt kaplanması mümkündür.

Söz konusu panolar yangına ve ısıya karşı dayanıklı olup sırf taşıma emniyeti bakımından teçhizat andırılmıştır. Ytong bölme panoları 50 cm genişlikte olmak üzere 7-10 mm kalınlıkta ve 125 ile 100 mm katlarında imal edilir.

Ayrıca kapı üstleri için çeşitli en ve boyda panolar mevcuttur. Gaz beton bölme elemanları boyuna istikamette, pahlı-pahsız, küt veya lamba zıvana profilli olarak imal edilirler. Bölme panoları derzleri tutkal veya çimento şerbeti ile birbirine yapıştırılır ve çivilenir. Gaz beton bölme panoları ile binaların iç bölme duvarlarını çok kısa bir zamanda teşkil etmek ve sıvaya ihtiyaç olmadan yapıyı hızla tamamlamak mümkündür.

Gaz Beton Duvar Blokları

Gaz beton esaslı duvar elemanları, binaların dış duvarlarında yatay ve düşey olarak kullanılmak üzere hazırlanmaktadır. Ytong duvar elemanları (G35) tipi ytonglardan ve teçhizatlı olarak imal edilirler. Teçhizat rutubete karşı korunmuştur. Fabrikada özel ve hassas kesme makinesi ile hazırlandıklarından yüzeyleri gayet düzgündür ve birbirleriyle olan temas yüzeyleri, yatay ve düşey kullanımlarına göre aynı profilde teşkil edilirler. Gaz beton bloklar, yatay ve düşey duvar elemanları olarak gruplandırılmış ve ölçümlendirilmiştir.

Her iki (yatay ve düşey) elemanla teşkil edilen cephe duvarları dış yüzeylerinde 50 cm ara ile yatay ve düşey duvar elemanları, boyuna istikamette pahlı ve lamba zıvana profilli olarak imal edilirler. Eleman kesiti arzı edildiğinde trapez kesit olabilir.

Kerpiç Blok Duvarlar

Ülkemizde kerpiç duvarların oranı yaklaşık %20’dir. Kerpiç duvarlar, yük taşıma yönünden 50 cm kalınlığında yapıldığından bu tür duvarlar iyi yük taşır ve ısı yönünden bütün bölgeler için  yeterlidir. Kerpiç duvar yapılırken harç aynen kerpiç konumundan olur. Yalnız içine bir miktar kum katılır. Yapılan sıva  üzerine kireç badana yapılabilir.

Kerpiç duvar az yağışlı bölgelerde tercih edilmelidir. Çünkü, rutubeti çok çeker ve dağılır. Aksi taktirde saçaklarla duvarı muhafaza etmek lazımdır.

Kerpiç kalın ve ağır olduğundan çalışması da zor olur. Kerpiç içinde kalan boşluklar duvar için tehlikelidir. Yapıyı nemden muhafaza için 50-60 cm kalınlığında taşkın yapılmış bir temel üzerine oturtmak lazımdır.

Kerpiç yapılar sınıfından olmak üzere, dövme kil bloklarla da duvar yapılabilmektedir. Saman, kil ve bir miktar ince kum karışımı çamur harcı, tabakalar halinde kalıplar arasına dövülerek doldurulur. Bu tip duvarların kalınlığı en az 25 cm olmalıdır. Binada çatı saçaklarının geniş inşası ve yağmura karşı muhafaza bakımından tavsiye olunur.

Comments are closed