Epoksi
Epoxy sözcüğü Yunanca iki önekten türemiştir: “üzerinde” anlamına gelen “epi” ve “keskin/asitli” anlamına gelen “oxy”.Suya, aside ve alkaliye direnci çok iyidir, zamanla direnç özelliğini yitirmez. Çatlağa doldurulmuş epoksi yapıştırıcısı, çatlağın yarattığı süreksizlik ortamını sürekli duruma dönüştürür, çatlağın her iki yüzünü çatlak boyunca sürekli olarak birbirine bağlar ve gerilme birikimlerini önler. Epoksiler, termosetler grubundan plastik yapıştırıcı bir kimyasal reçinedir. Genellikle iki komponentli olan epoksiler, diğer termoset plastikler gibi belli süre sonra sıvı hâlden katı hâle geçer ve yaklaşık olarak bir iki hafta içinde kür alarak maksimum sertliğe ulaşırlar.
Epoksiler ağır çalışma şartları için özel hazırlanmış zemin kaplamasıdır. Uygulanacak yüzeyde self levelling veya epoksi boya olarak kullanılabilir. Kullanım amacına göre 300 mikron ile 5mm arası kalınlıkta uygulamayla mükemmel koruma sağlar.
Epoksilerin Genel Özellikleri
- Hijyeniktir, Kolay Temizlenir,
- Antibakteriyal Özelliktedir,
- Tozuma Yapmaz,
- Dekoratif Görünümdedir,
- Kimyasallara Dayanıklıdır,
- Mekanik Mukavemeti Yüksektir,
- Kaymaz Zeminler Oluşturur,
- Yekpare Görünümdedir,
- Sıvılara Karşı Geçirimsiz,
- Elektrik İzolasyonu Sağlar,
- Uzun Ömürlü Ve Ekonomiktir,
- Kolay Uygulanabilir,
- Geniş Renk Seçenekleri Vardır.
Epoksi Uygulamaları
- Dekoratif Amaçlı Zeminlerde
- Endüstriyel Amaçlı Zeminlerde
- Gıda Üretim Alanlarının Zeminlerde
- Sağlık Hizmetlerindeki Zeminlerde
- Spor Saha Ve Zeminlerde
- Otopark Ve Yol Çizgileri
1.Dekoratif Amaçlı Zeminlerde Epoksi Kaplama
Günümüzde gelişmiş ülkelerdeki yapılarda epoksi kaplama sonunda modern ve estetik görünümlü mekânlar oluşturulmaktadır. Bu mekanlarda epoksi kaplamayla modern görünümlü mekanların yaratılmasının yanında sağlıklı ve hijyenik mekanların oluşturulması da amaçlanmaktadır.
Çünkü kaplama yapılan alanlar kullanım süresince tozuma yapmazlar, bakteri barındırmazlar ve kolay temizlenirler. Epoksi kaplanmış mekânlar uzun ömürlüdür. Epoksilerin kaplanması oldukça kolay olup kullanımı çok rahattır. Epoksiler herhangi bir şekilde bozulmuş, aşınmış, yıpranmış her türlü zeminler üzerine kolayca uygulanabilmektedir. Epoksiler zemin kaplaması yanında duvar ve tavan kaplaması olarak da son derece güvenli bir şekilde kullanılabilmektedir. Epoksi kaplamalar sağladığı üstünlüklerin yanında yüksek maliyetli değildir.
Resim 1- Dekoratif Amaçlı Zeminlerde Epoksi Kaplama
Dekoratif Amaçlı Epoksi Kullanımı
- Modern ve estetik amaçlı mekânlarının oluşturulmasında
- Eğitim kurumlarının iç mekân ve sınıf zeminlerinde
- Üniversitelerin sınıf, laboratuar ve diğer zeminlerinde
- Anaokulu, kreş ve öğrenci yurtlarında
- Kamu kurumlarına ait bina ve tesislerde
- Yaşam mekânı olan konutlar ve diğer binalarda
- Alışveriş merkezleri ve işyeri amaçlı yapılarda
Endüstriyel Amaçlı Zeminlerde Epoksi Kaplama
Epoksi kaplama endüstride çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Günümüzde neredeyse kaplama ve yalıtım uygulamalarında epoksinin kullanılmadığı bir alan kalmamıştır. Özellikle araç ve insan trafiğinin çok yoğun olduğu mekânlarda epoksi kaplama insanlara çok büyük üstünlükler sağlamaktadır.
Epoksinin uygulanma kolaylığı, kullanım güvenliğinin olması, bozulmanın olmaması,
kolay temizlenip tamir ve bakımının çok kolay olması endüstride kullanım yaygınlığının nedenleridir.
Çalışma koşullarının ağır olduğu mekânlarda kullanılan epoksinin kalınlığı önemlidir. Gerektiğinde 5-8 mm veya 15 mm kalınlık uygulanabilmektedir.
Resim 2-Endüstriyel Amaçlı Zeminlerde Epoksi Kaplama
Endüstride Epoksi Kullanımı
- Endüstriyel zemin kaplamalarında
- Fabrika üretim sahalarının kaplanmasında
- Kimyasallara dayanıklı kaplamalarda
- Otomotiv ve elektronik sanayide
- Gemi ve ahşap yat sanayisinde
- Çelik ve metal kaplanmasında
- Her türden boru hatları kaplamalarında
- İnşaatlarda ve yapısal amaçlı güçlendirmelerde
- Grout, ankraj ve dilatasyon uygulamalarında
- Beton derz dolgu uygulamalarında
- Köprülerde asfalt altı izolasyonlarda
- İçme suyu depolarının kaplamalarında
- Uçak hangarları zemin kaplanmasında
- Otopark zemin kaplamalarında
Gıda Üretim Amaçlı Zeminlerde Epoksi Kaplama
Gıda sektöründe kullanılan epoksi sağlık standartlarına uygun olarak üretilmiş ürünlerden kullanılmaktadır. Uygulamalarımızda bakanlık onaylı solvent içermeyen ürünler güvenle kullanılmaktadır. Yağ ve kimyasallara karşı dirençli ve dayanıklı olması sürtünmeye ve aşınmaya karşı dayanıklı yüzeyler oluşturması, kolay temizlenmesi, hijyenik olması ayrıca agrega ilavesiyle kaymaz bir zemin elde edilebilmesi epoksinin sağladığı üstünlüklerdendir.
Resim 3-Gıda Üretim Amaçlı Zeminlerde Epoksi Kaplama
Gıda Sektöründe Epoksi Kullanımı
- Gıda sektöründeki üretim tesislerinde
- Gıdaların saklandığı depo ve tesislerde
- Gıda maddelerinin satıldığı alanlarda
- Kafeterya ve mağaza zeminlerinde
- Mezbahalar ve et işleme tesisleri
- Yemek fabrikalarında ve tesislerin mutfaklarında
- Ekmek ve un fabrikaları ile fırınlarda
- Açık ve kapalı pazar yeri zeminlerinde
Sağlık Hizmeti Amaçlı Zeminlerde Epoksi Kaplama
Hijyenik ve antikakteriyal ortamların oluşturulmasında epoksi kaplama çok mükemmel sonuçları vermektedir. Hastahaneler ve özellikle ameliyathaneler zorunlu olarak epoksi kaplama yaptırmaktadırlar. Epoksi uygulanmış Mekanların istenilen boyutta ve yekpare olması, ek yerinin olmaması çok önemli bir özelliktir. Bu mekanlarda epoksi kaplamayla kenarlada dik köşe yerine oval köşelerin oluşturulmasi nedeniyle bu ortamlarda bakteri barınamamakta ve kolaylıkla dezenfekte edilebilmektedir.
Bu mekanların kaplanmasında bakanlıklar tarafından belirlenmiş kriterlere uygun ve belgeli olan ürünler kullanılmaktadır.
- Hastanelerde, özellikle ameliyathanelerde
- Hayvan hastanelerinde ve bakımevlerinde
- Sağlık endüstrisi tesislerinde
- İlaç sektöründeki fabrika ve depolama ortamlarında
- Kozmetik endüstrisi tesislerinde
Resim 4-Sağlık Hizmeti Amaçlı Zeminlerde Epoksi Kaplama
Spor Hizmeti Amaçlı Zeminlerde Epoksi Kaplama
- Kapalı spor salonları
- Tenis kortları
- Squash salonlar,
- Basketbol sahaları
- Hentbol sahaları
Resim 5-Spor Amaçlı Zeminlerde Epoksi Kaplama
Uygulama Türleri
Poliüretan Kaplama
Poliüretan kaplama her türlü beton yüzeylerde uygulanan, kolay temizlenebilen, sararmaz, aşınma direnci yüksek, koruyucu bir kaplamadır. Kapalı spor salonlarında tek parça halinde, derzsiz ve birleşimsiz uygulanabilir. Ultraviole ışınlara karşı dayanıklıdır. Estetik ve hijyeniktir. Kolay temizlenebilir, çatlamaz, matlaşma olmaz.
Resim 6-Poliüretan Kaplama
Akrilik kaplama
Daha çok tenis kortları ve basket sahaları için kullanılan kaplamadır. Maliyeti en düşük uygulamadır. Su geçirmez ve hava koşullarına dayanaklıdır. Uzun ömürlü ve solmaya karşı dayanıklıdır. Zemine yapışma gücü yüksektir. Sert ve aynı zamanda elastik kaplama olup yüzeyin nefes almasını sağlar. UV dayanımı yüksektir. Tek kompenent olarak astar üstü 2 kat olarak uygulama yapılmaktadır. Bunun yanında ayrıca %100 silis kumlu akrilik karışım ile 2-3mm kalınlıkta kaplama uygulamaları yapılabilmektedir.
Resim 7-Akrilik Kaplama
Diğer uygulamalar
- Toprak kaplama
- Asfalt kaplama
- Kauçuk kaplama
- Sentetik halı kaplama
- Sentetik çim kaplama
Otopark ve Yol Çizgileri
- Kapalı otopark çizgileri Açık otopark çizgileri Yön çizgi ve işaretleri İşaret ve yol levhaları
- Yol Çizgileri
Resim 8-Yol Çizgisi
Tek kompenantlı soğuk akrilik boya uygulaması, çift kompenantlı epoksi boya ve epoksi kaplama uygulamaları yapılmaktadır.
İç Mekanlarda Yapılan İşaret;
Hizmet alanlarının sınırlarını çizmek, yaya veya araç, forklift gibi güzergâhları belirlemek amacıyla yapılır. Ayrıca iç mekânda yön belirleme, numaralandırma, ikaz işaretleri ve şekillerini çizmek, yazıları yazmak iç mekânlarda yapılan uygulamalardandır.
Dış Mekanlarda Yapılan İşaret;
Park edilecek yerleri belirleyen çizgileri çizmek, bordürleri işaretlemek, yön tayinlerini yapmak, giriş ve çıkışları belirlemek, numaralandırmaları yapmak, ikaz işaretleri, şekilleri ve yazıları yazmak dış mekânda yapılan uygulamalardandır. İç ve dış mekânlarda işaret, bilgi ve yön levhaları hazırlamak.
Epoksi ve Uygulama Teknikleri
Self Levelling
Kendiliğinden yayılan epoksi kaplama tekniğidir. Epoksi astar uygulandıktan sonra (son kat olarak) epoksi reçine ile sertleştirici karıştırılmış olarak yüzeye dökülür ve taraklı mala veya seviye tarağı ile yayılır. Kirpi rulo ile hava kabarcıkları alınarak zemin düz ve parlak görünüme kavuşur.
Multi Layer
Çok katmanlı epoksi kaplamadır. Epoksi astar uygulandıktan sonra epoksi reçine ile sertleştirici karıştırılmış olarak yüzeye dökülür ve taraklı mala veya seviye tarağı ile yayılır. 8 saatlik kuruma gerçekleştikten sonra 2. kat olarak aynı işlem tekrarlanır. İstenirse son kat olarak ruloyla istenen renkte epoksi boya uygulanır.
Mortar Kaplama
Epoksi harç kullanılarak oluşturulan kaplamadır. 5-10mm kalınlıkta serilen epoksi harç sıkıştırıldıktan ve perdahlandıktan sonra üzerine ruloyla istenilen renkte son kat epoksi boya uygulaması yapılır. Daha çok ağır zemin ortamlarında uygulanır.
Epoksi Boya
Epoksi reçine ile sertleştircinin karıştırlıması sonucu uygulama yüzeylerine ruloyla sürülmektedir. Epoksi boya uygulama sonucu zeminlerde düşük kalınlıklar oluşturulur.
Granit Epoksi Kaplama
Bu kaplama türü aşınmaya ve çizilmeye karşı mukavemeti yüksek olan bir epoksi kaplama türüdür. Granit epoksi reçine de pigment içermemektedir. Saf epoksi reçine kullanılmaktadır. İşte bu özellik epoksiye yüksek dayanıklılık özelliği katmaktadır. Yapılan testler sonucunda elde edilen bilgilere göre granit epoksi, doğal granitten çok daha fazla dayanıklılığa sahiptir. Epoksi kaplamaya granit görüntüsünü bünyesindeki silis vermektedir. Granit Epoksi kaplama gıda, otomotiv, sanayi tesisi ve diğer pek çok alanda uygulanmaktadır. Granit Epoksi kaplama kalınlığı ihtiyaca veya i isteğe göre 2 – 4 mm olarak uygulanabilmektedir.
Epoksi Laminasyon Kaplama
Bu kaplama türü cam elyafı ile epoksi reçinesinin zemine uygulanmasıyla elde edilir. Laminasyon uygulaması, astarlama işleminden sonra epoksinin zemine sürülmesi, sonra üzerine cam elyafın serilmesi, tekrar epoksi sürülerek bir katmanın oluşturulması şeklinde yapılır.
Laminasyon kaplamasının uygulandığı alanlar, zemin mukavemetinin düşük olduğu alanlarda, seramik veya mozaiklerin çatlaması ya da oynamasına karşı direnç oluşturmasında, betondaki yüzeysel çatlarların onarımında, paslanmış petrol ve balast tanklarının tamiratı ve yenilenmesinde.
Comments are closed