Duvar Kâğıdı
Duvarları süsleyip güzelleştirmek için yüzeylerine yapıştırılarak uygulanan, çeşitli malzeme ve teknikler kullanılarak üretilen düz veya desenli duvar kaplama malzemeleridir.
Çeşitleri
Duvar kâğıtları, üretimlerinde kullanılan malzeme ve teknolojilere göre pek çok çeşide ayrılır. Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir.
Kâğıt Esaslı Duvar Kâğıdı
Tek kâğıt üzerine renk ve desen baskısı yapılarak üretilir. Mukavemeti diğer tiplerdeki duvar kâğıtlarına göre daha azdır. Üretim ve kullanım alanları oldukça daralmıştır. Uygulaması kolaydır ancak az nemli bezle temizlenebilir, güneş ışığına dayanıklı değildir.
Vinil Duvar Kâğıdı
Kullanım alanı en geniş duvar kâğıdı çeşididir. Kaliteli kâğıt üstüne çeşitli metotlarla desen basılır ve PVC ile yekpare kaplanır PVC kaplı olan üst yüzeye renk ve desen baskısı yapıldıktan sonra “hot emboss” tekniği ve özel silindirler ile desen efektleri ve kabartma dokusu verilir. Dayanıklıdır ve su geçirmez özelliğe sahiptir. Kolayca silinebilir.
- Kâğıt arkalı vinil duvar kâğıdı
- Kumaş arkalı vinil duvar kâğıdı
Cam Tekstili Duvar Kaplamaları:
Cam tekstili kum, kireç ve topraktan üretilir. İncecik cam iplikleri özel işlemlerle fırınlanıp ardından kumaş gibi, çeşitli desen ve biçimlerde tezgâhlarda dokunup şekillendirilir. Yapısı gereği uygulama öncesinde detaylı zemin hazırlığı gerektirir. Renklendirme kaplama işlemi bittikten sonra boya ile yapılır.
Emboss (Kabartma) Duvar Kâğıdı
Renk ve desen baskısı yapılan üst kâğıt tabakasının alt kâğıt tabakası ile özel yapıştırıcı ile birleştirilmesi ve desen yapısına göre özel silindirlerle kabartma efekti verilmesi ile üretilir.
Tekstil Duvar Kaplamaları:
Üst yüzeyi tekstil olan bu tip duvar kâğıtları vinil duvar kâğıtlarına göre desen ve görünüm olarak farklı bir görünümdedir. Bu tip duvar kâğıtlarının akustik özelliği fazladır.
Tekstil Tabanlı Vinil Duvar Kaplamaları
Diğer duvar kâğıtlarının tabanı kâğıt olmasına karşın bunun tabanı tekstildir. Yoğun
kullanımlı hacimler (otel, mağaza, restoran) için yapılmış olan bu tip duvar kâğıtlarının
kullanım ömrü ve dayanımı uzun olmasına karşılık ilk yatırım maliyeti yüksektir.
Doğal Duvar Kaplamaları
Doğal liflerin örgü, serme veya pres şeklinde genellikle kâğıt taban üzerine yapıştırılması ile üretilir. Malzemenin doğası gereği üretimlerde ton ve kalınlık farkı olabilir ve ek yerleri belli olur. Temizliği ve uygulaması özel itina ister.
- Hasır (grasscloth): En yaygın kullanılan doğal duvar kaplaması tipidir.
- Mantar
- Kâğıt lifleri
- Çeşitli sert yongalardan (mika, porselen, taş vb.) ve metal fiberlerden üretilenler
Boyanabilir Duvar Kâğıdı:
Vinil esaslı olan bu tip duvar kâğıtları farklı malzeme yapıları ile bol çeşitliliğe sahiptir. Beyaz renkte üretilir ve duvara uygulama yapıldıktan sonra istenirse boyanabilir. Plastik boya veya su bazlı saten boya ile defalarca boyanabilme ve istenirse renk değiştirilebilme özelliğine sahiptir. Nefes alma özelliği ile nem ve küflenmeyi önler, uygulama yüzeyindeki küçük bozuklukları, çatlakları örterek yüzeyde göstermez, kolayca temizlenir, boyanır, alev almaz, buhar difüzyonuna engel olmaz, bakteri ve mikrop barındırmaz, hijyeniktir, darbelere dayanıklıdır, kolayca tamir edilebilir.
Kullanıldığı Yerler
Duvar kâğıtları iç mekânlarda;
- Konutlarda,
- Ofis ve yönetim binalarında,
- Hastanelerde,
- Otellerde,
- Okullarda,
- İş ve alışveriş merkezlerinde,
- Duvar kaplama malzemesi olarak kullanılır.
Comments are closed