Betonda Aranan Özellikler ve Beton Dayanım Sınıfları

Betonda Aranan Özellikler

 Bu özellikleri iki grupta sınıflandırmak mümkündür:

a) Taze Betonda:

  • İşlenebilme özelliği, uygun kıvam
  • Taze betonun sıcaklığı
  • Agrega maksimum tane büyüklüğü
  • Homojenlik, kıvam kaybı, hava miktarı,
  • Birim ağırlık

 b) Sertleşmiş Betonda:

  • Dayanım (basınç, yarılma mukavemetleri)
  • Dış etkenlere karşı dayanıklılık (geçirimsizlik, aşınmaya dayanıklılık)
  • Donma ve çözülmeye dayanıklılık
  • Estetik (Brüt betonda dış görünüş)
  • Ekonomi

Beton Dayanım Sınıfları

Basınç Dayanımı Sınıfı

En Düşük Karakteristik Silindir Dayanımı fck,silindir    

           (N/mm2)

En Düşük Karakteristik Küp Dayanımı fck,küp                        

          (N/mm2)

C8/10

8

10

C12/15

12

15

C16/20

16

20

C20/25

20

25

C25/30

25

30

C30/37

30

37

C35/45

35

45

C40/50

40

50

C45/55

45

55

C50/60

50 60

C55/67

55

67

C60/75

60

75

C70/85 70

85

C80/95

80

95

C90/105

90

105

C100/115 100

115

 

YAPI  ve  YAPI KALİTESİ

Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur;

  1. Proje Kalitesi

Zemin özellikleri dikkate alınmış, mimari, statik ve betonarme olarak standartlara, yönetmeliklere, şartnamelere, meslek kurallarına uygun güvenilir proje.

  1. Malzeme Kalitesi

Projede öngörülen özelliklere sahip, o özellikleri inşaatın başından sonuna kadar koruyan, standartlara, yönetmeliklere ve şartnamelere uygun malzeme

  1. İşçilik Kalitesi

İnşaat süresince kullanılan malzemelerin projeye, fen ve meslek kurallarına uygun biçimde, bilinçli ve bilgili işçilikle uygulanması.

  1. Denetim Kalitesi

Yukarıdaki amaçların tümünün sürekli ve etkin biçimde denetlenmesi, kalitenin güvence altına alınması ve dökümante edilmesi.

Yaşadığımız Marmara ,Düzce ve Kahramanmaraş Depremleri göstermiştir ki hasar gören ve göçen yapılarımızda yukarıdaki unsurların en az birinde, çoğu birden fazlasında bilgisizliğimiz, bilinçsizliğimiz, ihmalimiz, kusurumuz vardır.

Yapıda kullanılan malzemeleri “taşıyıcı sistem malzemesi” ve “diğerleri” olarak iki ana gruba ayırmak mümkündür. Taşıyıcı sistem malzemeleri açısından yapı çelik, ahşap, yığma ve betonarmedir. Ülkemizde inşa edilen yapıların çok önemli bir bölümü betonarmedir ve taşıyıcı sistem malzemeleri çelik donatı ve betondur.

Betonun Yapıdaki Önemi

Bir deprem sonrası yıkılmış bir binada gördüğümüz ilk görüntü, ufalanmış beton kütlesi ile betondan sıyrılmış demirlerdir. Beton ve demir arasındaki bağlantının(aderans) kaybolması betonarmenin birlikteliğini yok etmekte, monolitik davranışın ortadan kalkmasına neden olmaktadır. Bu iki malzemenin tek bir malzeme gibi davranması demiri kuşatan ve saran betonun kalitesinin yeterli düzeyinde üretilmişolmasına bağlıdır.  Derelerden getirilen iyice yıkanmadan, içindeki zararlı maddeleri ayrılmadan kullanılan agregalar veya sadece tek boyutlu malzeme (ince veya iri) kullanılarak üretilen betonlarla meydana getirilen binaların depremlerde iskambil kağıdı gibi yıkılmasına neden olmaktadır.

Özellikle işleme kolaylığı elde etmek için yapılan sulu betonlar düzgün kiriş ve kolon yüzeylerinin çıklmasını sağlıyorsa da mukavemeti düşük, kısa ömürlü ve depreme dayanıksız yapıların ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Bu nedenle betonarme bir yapıda betonun üretimi ve dökümü zor ve önemli bir iş olup uzmanlık gerektirir. Betonu oluşturan malzemelerin seçiminden, taşınıp yerleştirilmesine ve ıslak kür yapımına kadar olan sürecin tamamında aynı özenin ve kontrollerin yapılması gerekmektedir. Şu unutulmamalıdır ki; betonarme yapıyı ayakta tutan ve aynı zamanda demiri korozyondan koruyan en temel malzeme betondur ve yapılan işin geri dönüşü de söz konusu değildir.

Bu aşamalardan ilk üçünü seçtiğiniz hazır beton tesisi üstlenir. Doğru hazır betoncuyu seçerek, etkin iletişim ve sıkı denetimle bu aşamaları başarıyla atlatırsınız. Bundan sonra size bağlı iki aşama kalır: yerleştirme – sıkıştırma ve bakım – kür. Betondan iyi verim elde etmek için bu unsurlara da özen göstermek zorundasınız.

Comments are closed