Badana
Kalker taşlarının yakılması ve söndürülmesi sonucunda elde ‘edilen yağlı kireçle yapılan sulu tabaka oluşturan beyaz bir boyadır. Havanın karbondioksitini alarak sertleşir.
Kireç Badana
İyice kurumuş ince sıva üzerine beyaz kireçle hazırlanmış badana astar olarak sürülerek yüzey sertleştirilir. Gözenekler doldurularak esas badanaya hazırlanmış olur. Astar badana kuruduktan sonra bozukluklar alçı ile düzeltilir. İstenilen renkte 2. ve 3. katlar vurulur. İlk iki kat fırça 3. kat makine ile vurulursa daha güzel bir yüzey elde edilir. Genellikle tavan badanası beyaz yapılır. 1 kg. badana ile tek kat 5-10 m2 yüzey boyanır. 1 m2 ye üç kat badana yapabilmek için 300 gr. kireç, 10 gr. madeni boya yeterlidir.
Tutkallı (Alekol) Badana
1m2 yüzey için 8gr. Arap sabunu, 150gr. İspanyol üstübeci, 30gr. litopon üstübeci, 10gr. kemik tutkalı, 10gr. madeni boya, 1 litre su ile yapılır. Rutubetli yüzeylere yapılmamalıdır. Üzerine diğer badanalar yapıldığında iyi sonuç alınmaz. Kurumuş ince sıva önce sıcak suda eritilmiş Arap sabunu ile yıkanır. Tutkal kaynar suda eritilip, istenilen renk ve üstübeçler konulduktan sonra astar katı sürülür. Fırça izi kalmamasına dikkat edilir. Astar iyice kuruduktan sonra 2. ve 3. katlar sürülür. Güzel ve parlak görünüşlüdür ancak pahalıdır.
Sütlü(Kazein) Badana
Bina içinde kolon, kiriş ve kornişlerin yüzeylerinde badananın mat görünmesi istendiğinde yapılır. Yüzey hazırlanması kireç badana da olduğu gibidir. Üstübeç veya mermer tozu ile hazırlanan badanaya süt katılarak yapılır. Fırça ile 1-2 kat halinde sürülür. Alçı kornişler üzerine sadece alçı, su ve süt karışımı kullanılır
Mermer Badana
1 m2 yüzey için, 30 gr. kireç, 115 gr. mermer tozu, 1,5 litre su, 10gr. madeni boya konularak elde edilir. Kireç badanaya benzemekle birlikte duvara dokunulduğunda çıkmaz.
Toz Badana
Çeşitli renklerde fabrikalarca üretilip satılmaktadır. En az iki normalde üç kat sürülür. Akıntı olmamasına dikkat edilmelidir.
Çimento Badana
Çimento rengi görünüm ve dayanıklı badana istenilen yerlerde bina içi ve dışında, sıvalı veya sıvasız beton ve kagir yüzeylere uygulanır. Yüzey hazırlandıktan sonra ıslatılır, şerbet kıvamına getirilen çimento badanası fırça ile 2-3 kat sürülebildiği gibi makine ile de atılabilir.
Plastik Badana
Plastik badanalar fabrikalarda imâl edilir ve piyasada 1kg. kutularda veya 3.5 kg. galonlarda satılır. Plastik badanalar yeni sıvalı, eski badanalı, tuğla, briket, ytong ve beton duvar yüzeylere uygulanabilir. Plastik badana için yüzey iki şekilde hazırlanır.
Macunsuz-Yüzeyin Plastik Badanaya Hazırlanması
Yeni veya daha önce kireç badana yapılmış pürüzler varsa onarılır ve düzeltilir. Temizlendikten sonra ıslatılır veya en iyisi beziryağı ve neft karışımı ile astarlanır.
Macunlu Yüzeyin Plastik Badanaya Hazırlanması
Yüzeyin düzgün olması isleniyorsa yeni veya badanalı yüzeye yağlı boya yapımında olduğu gibi macun yapılır. Zımparalanır, temizlenir ve astarlanır.
Plastik badana yüzeye, fırça ve rulo ile sürülür veya makine ile püskürtülür. Kutulardaki plastik badana malzemesi, yaklaşık olarak yansı kadar su ile inceltilerek iki kat halinde uygulanır. Badana yapılan yüzeyin durumuna göre 1m2 için 100-125 gr. hazır plastik badana uygulanır. Plastik badana ilk kurumasını yarım saatte yapar. Renk dalgalarının tam kaybolması içinde havanın sıcaklığına ve nem
Comments are closed